Virmalan Tinktuura
"Tinka"

✟ Kuollut ✟

Rotu:SuomenhevonenSukupuoli:Tamma
Väri:Hopeanruunikko sabinoSäkä:152cm
Ikä ja syntymäaika:26v (s.  04.04.2017) Kasvattaja: Virmaveden hevostila
Rekisterinumero:VH17-018-0761, #PKK2061Omistaja:Anne (VRL-06858)
Meriitit:VIP MVA Fn, KTK-II, Laatu Tamma, FF,SLA-II, SV-IIOsaaminen:Vaativa B, 60cm
TinkaTinka varsakuva

Luonteenpiirteitä

Tinka on yksi opistolaisten suosikeista: se on hauskan värityksensä lisäksi hyväluonteinen, rauhallinen ja yhteistyöhaluinen tamma, jonka kanssa sekä hoitotoimenpiteet että ratsastus sujuvat yleensä ilman kummempia kommervenkkejä. Tinka on varsin ihmisrakas hevonen, joka on yleensä jo tarhan portilla odottelemassa sisälle pääsyä lähestyvät kaksijalkaiset nähdessään. Se nautiskelee harjauksen ja puunauksen kohteena olemisesta. Tinkaa uskaltavat siis hoitaa aloittelevatkin hevostelijat: tamma tavallisesti vain seisoo auvoisena aloillaan huomiossa paistatellen. Kaikki maastakäsittely sujuu yleensä täysin ongelmitta, eläinlääkärikäynneistä lastaamiseen: ihminen vie ja Tinka seuraa. Tamma on yksinkertaisesti mitä miellyttävin käsiteltävä ja yksi Saariston luottohevosista.

Ratsastettaessa Tinka on yritteliäs ja luonteelleen ominaisesti innokas miellyttämään ratsastajaa; se on erittäin herkkä ratsastajan avuille, eritoten istunnalle, ja hakeutuu pehmeään muotoon kuin itsestään. Tämän takia Tinka onkin mitä ihanteellisin kouluratsu, ja sen kauniit, lennokkaat liikkeet saavat maneesin tai kentän katsomosta osakseen ihastuneita kommentteja. Tinkan selässä pärjää kuka vain, sillä se on kuuliainen ja nöyrä kaikentasoisten ratsastajien kanssa, mutta osaavammat saavat Tinkasta irti todella näyttävää menoa. Esteillä tamma on selvästi epävarmempi ja poissa mukavuusalueeltaan, ja on hieman hermostunut. Kuitenkin varmalla ja määrätietoisella ratsastuksella Tinkan saa ylittämään esteet ilman sähläystä. Erityistä esteratsua siitä ei kuitenkaan varmaankaan saa. Maastoillessa Tinka pysyy porukassa ilman sen ihmeellisempiä metkuja, ja säikähtelee vain aniharvoin.

Tinka löytää nopeasti paikan tallilaisten sydämestä hyväntahtoisella ja nöyrällä luonteellaan. Turha kai ihmetellä, miksi sen ruokakiposta löytyy tämän tästä ylimääräisiä herkkuja...

© Lyyti

Suku

i. Riinan Hopeavälke
hprnvkko, sab, 159cm
Fn, PKK-V, FF, KTK-III
ii. Voittoisa Hopea
hprnvkko, 152cm
VIP MVA Fn, KTK-I
iii. Hurman Voitontahto
vkko, 157cm
iie. Kadonnut Kaupunkiin
hpm, 147cm
VIP MVA Fn, KTK-II
ie. Maanan Villariina
vprt, 156cm
Fn, FF
iei. Marsalkka
vrt, 170cm
VIP MVA Fn, KTK-II, KRJ-II
iee. Jojoriina
vrt, 157cm
VIP MVA Fn, PP-MVA, PKK-V, KTK-II, MSY-B, MSY-P, YLA2, SLA-III
e. Virmalan Rihkama
rn, 145cm
ei. Raitulan Hallava
rtkm, 143cm
VIP MVA Fn, FF, KTK-III
eii. Hiskias Hallavaharja
vprt, 147cm
VIP MVA Fn, KTK-II, SLA-II
eie. Hallamaaria
sh, vrtkm, 150cm
Fn, PP-MVA
ee. Vähäpellon Valkokulta
m, 158cm
PP-MVA
eei. Peetsi
tprt, 160cm
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, Jäl. C, Bronze Aw.
eee. Mustakulta
m, 161cm
KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, Jäl. C, Bronze Aw.


Isälinja

Riinan Hopeavälke - Voittoisa Hopea - Hurman Voitontahto (3)

Emälinja

Virmalan Rihkama - Vähäpellon Valkokulta - Mustakulta (3)

Sukuselvitys

Tinkan suvun meriitit löydät sukutaulusta! Sukuselvitys keskittyy hevosten muihin ominaisuuksiin.

Sukuselvitys tai osa siitä vapaasti kopioitavissa. Copyihin AnneL.

Isä Riinan Hopeavälke on kenttäpainotteinen, komea hopeanruunivoikko ori sabinomerkinnöillä. Väinö on rohkea herra, joka toimii etenkin esteillä hyvin. Se on asustanut Seppeleen ratsastuskoulussa esteopettajan Piritan yksityisratsuna ja myöhemmin myyty Lynnille kisahevoseksi Mallaspuroon. Väinöllä on ainakin seitsemän jälkeläistä, joista kuusi ovat perineet hopeageenin matkaansa.

 ii. Voittoisa Hopea oli poikansa tavoin hopeanruunivoikko, mukava ylesipainotteinen ratsu. Hevonen oli kiltti häseltäjä, joka kuitenkin toimi hyvin sekä koulussa, että esteillä. Esteillä herra hyppäsi 90-100cm -radoilla ja keräsi 71 ERJ-sijoitusta. Voitolta jäi kahdeksan jälkeläistä.

  iii. Human Voitontahto oli Kelokorven suomenhevosten kantaori. Kaunis, voikko ori kilpaili 110cm-tasolla esteitä hypellen sekä helppo A-tasolla koulukisoissa. Kuuliainen, kiltti ja elämän iloa tuova ori, joka jätti 2 jälkeläistä.

  iie. Kadonnut Kaupunkiin oli Latun hieno, hopeanmusta yksityishevonen, jonka päälaji oli maastoestekisailu. Se keräsikin MEJ:n alaisista kisoista 14 sijaa. Luonteeltaan kiltti suorittaja, joka nautti muiden hevosten seurasta ja mukavasta maalais- ja kisaelämän sekoituksesta koko aktiivielämänsä ajan. Tammalta jäi viisi jälkeläistä.

 ie. Maana Villariina on pitkäjalkainen, vaaleanpunarautias sabino, joka on ajokoulutettu. Mainittavaa kisamenestystä ei hevosen tiedoista vielä löydy. Omistajan mukaan on mahdollista, että Villariina vielä kouluttaakin ratsun tehtäviin. Jojo jätti jälkeensä yhdeksän varsaa vuosina 2011-2015.

  iei. Marsalkka on vaativan tason kouluratsu, joka nousi tasaisesti helppo C-tasolta kankia vaativiin luokkiin. Kiltti ja terhakkarakenteinen ori toimi tilanteessa kuin tilanteessa ja periyttikin upeaa ratsutyyppiään eteenpäin kymmenelle jälkeläiselle.

  iee. Jojoriinasta tuskin tarvitsee sen kummemmin jorinoida, tuo kaiken saavuttanut, liinaharjainen tammamamma löytyy yhden jos toisenkin hevosen suvusta. Luonteeltaan Jojo oli ystävällinen ja rento, nämä ominaisuudet varmasti myös tekivät hevoselle voittamisesta helppoa. Se oli erittäin nopea oppimaan ja halusi aina miellyttää ihmistä.

Emä Virmalan Rihkama oli kaunis, ruunikko. Tämä pienhevoskokoinen tamma oli rauhallinen ja nöyrä, toimi hyvin helppo A-tason ratsuna. Kiiltäväkarvainen tamma jätti jälkeensä kolme upeaa suomenhevosta. Se valitettavasti jouduttiin lopettamaan sairauskohtaukseen 8-vuotiaana.

 ei. Raitulan Hallava oli kipakka suomenpienhevosori. Halla hyppäsi esteitä, lähinnä nuorten ratsastajien opetusratsuna. Se oli hieman hidas, mutta melko varma hyppääjä ja siksi sopikin erinomaisesti lasten ratsuksi 90-100cm tasolle asti. Halla jätti neljä pienhevosjälkeläistä.

  eii. Hiskias Hallavaharja on oivan työmoraalin omistava suomenpienhevonen. Se ei anna mitään ilmaiseksi, mutta perusluonteltaan on nöyrä sekä valpas. Hiskin harja ulottuu yli ryntäiden ja lähiympäristön pikkutytöt käyvätkin ihailemassa liinakkoa aitojen takana. Hiskin on jättänyt jo kuusi kelpoa jälkeläistä ja lisää odotellaan.

  eie. Hallamaaria, kaunis kimo tamma on tämän suvun diivatamma. Se on ertyisen herkkä ärsykkeille, mutta kun kaikki toimii, toimii Hallakin. Ratsastettaessa vaatii nopeita, pehmeitä apuja ja onkin hyvin “puoliverimäinen” ratsastettava. Vuoteen 2018 mennessä Hallalta on jäänyt kaksi jälkeläistä. Tästä tammasta olisikin periytettävissä suomenhevosiin reaktiivisuutta.

 ee. Vähäpellon Valkokulta oli nokimusta, tasainen ratsu. Se kisasi vaativa B-tasolla ja hyppäsi rytmikkäästi metrisiä ratoja. Alkuun se oli aina jäykkä, mutta työstävän ratsastajan kanssa lämpeni mukavaksi ratsuksi. Todella söpö ulkonäkö!

  eei. Peetsi kuuluu myöskin suomenhevosiin, jotka ovat helmiä käsitellä. Ratsastettaessa hyvin kuuliainen ja toimii helppo A-tasolle asti rakenteensa puolesta moitteetta. Varsinkin laukassa kompensoi ravin puutteita. Kuuntelee ratsastajaa esteillä ja omaa hyvän rataälyn. Ajaessa myös toimii mutkattomasti, ehkäpä tämän ollessa hevosen vahvimpia puolia. Herkkä ohjasavuille ja nauttii kärryjen vetämisestä. Peetsiltä on jäänyt jo viisi upeaa jälkeläistä.

  eee. Mustakulta eli Minni oli vähäpeltoilaisia kantatammoja. Kaunis, musta tamma, jonka potentiaalit olivat joka lajissa epäsuomenhevosmaisen korkeat: vaativa B koulussa ja lisäksi 120cm esteillä, kenttäratsastuksessa CIC1 ja vaativan tason valjakkohevonen vieläpä. Luonteeltaan energinen tamma, kevyt ratsastaa ja kaikenmalliset esteet ylittyivät vaivatta. Jälkeläisiä kaunis musta jätti neljä kappaletta. Tamma kuoli ilmeisesti vanhuuteen.

© Anne

Jälkeläiset

s. 2020 Saariston Eteerinen, i. Syyn Hornetti
s. 2018 Saariston Salauute, e. Elohiljan Moskova
s. 2018 Virmalan Arkentti, i. Hopeatuuli
s. 2018 Virmalan Värttinä, i. Hirttivaaran Ristipisto
s. 2017 Virmalan Tinttara, i. Tuulenpesän Hypnos

Meriitit, arvonimet ja suurkilpailumenestys

2020: Suomehevosten Laatuarvostelu: SLA-II
2019: PKK:n Kasvattajapäivät 2019 - Best of the Best Show-luokka, Palkintoluokka I
2019: Arvo - Laatu Tamma
2018: PKK - Virtuaalinen Piirrosmuotovalio (VIP MVA)
2017: PKK - Finest (Fn)
2017: PKK:n Kantakirja - KTK-II
2017: PKK - Finest Foal (FF)
2017: VSR Varsa-arviointi - SV-II

Päiväkirjamerkinnät - 1kpl

Lyyti 20.09.2020:

Lyyti Saaristossa tunnilla Tinkalla.

Mikä ihana syysreissu! Saaristossa opiskeleva Sartsu oli vinkannut Seppeleen väelle, että opistossa pidettiin halpoja tunteja oppilaiden toimesta. Lyyti ei ollutkaan koskaan käynyt Saaristossa, vaikka se monelle muulle seppeleläiselle olikin tuttu paikka; Pyrykin oli siellä opiskellut. Niinpä Lyyti ilmoittautui mielissään kavalettitunnille hevosopistossa, ja aurinkoisena lauantaiaamuna sekalainen sakki lähti matkaan kohti Saaristoa: Sartsu, Lyyti, Pyry, Salma ja Nella. Majoittuakin tilalle olisi saanut, ja se olisikin varmasti ollut hieno kokemus, sillä Saaristo oli nimensä mukaan lähellä Lyytille vierasta saaristoa. Hän ei kuitenkaan malttanut jäädä koko viikonlopuksi – kouluhommaa riitti ja sitä paitsi olisi mukava päästä Oililla maastoon. Syksyinen luonto pisti parastaan, ja matkaan lähdettiin hyvissä ajoin niin, että ehdittäisiin kierrellä opiston miljöö ja ihastella hevosia. Sartsu ja (vastahakoisempi) Pyry esittelivät Saariston tiloja höpötellen hyväntuulisesti niitä näitä opiskeluista ja elämästä koululla. Jalostushevosia oli tarhojen täydeltä, toinen toistaan komeampia.

Ilokseen Lyyti sai ratsukseen Tinkan, kauniin sabinon tamman, jossa oli hauskoja valkeita pilkkuja siellä täällä. Se katseli häntä ystävällisesti, korvat hörössä, ja Lyytin mahanpohjassa läikähti lämpimästi. Miten hauskaa olikaan tutustua hevosopistoon ja uusiin hevosiin!

Tinka oli hoitaessa niin mielin kielin, ettei herttaisempaa hevosta kuvitella saattanut. Lyyti harjaili sitä kaikessa rauhassa. Tinka oli kuulemma varsinaisesti jalostustamma, ei opetushevonen, mutta käytökseltään niin kultainen, että sitä käytettiin myös tunneilla – opistolaiset kun rakastuivat siihen vuosi vuodelta.

Myös muut seppeleläiset olivat saaneet varsin mieluisat ratsut. Salman Kreemi oli väriltään cremello. Cremello suomenhevonen! Sellaista ei Lyyti ollut koskaan ennen kohdannut.

Tunnin opettaja Keijo vaikutti vähän jännittyneeltä, mutta sai alkukankeuden jälkeen puhtia olemukseensa ja ohjaili ratsukkoja ihan asiantuntevasti. Tinka oli tietysti kuin herran enkeli, pehmeä ja nöyrä. Se ei kuulemma ollut parhaimmillaan esteillä, Keijo varoitteli alkutunnista, mutta varmaan huomasi pian, että Lyytin odotukset ratsastajana eivät olleet kovin korkealla. Lyyti oli juuri sellainen sunnuntairatsastelija, jota Hanskin kaltaiset katkerat äkäpussit piinasivat liiallisesta matkustelusta. Tinkan selässä kelpasi kuitenkin matkustella. Tunti aloitettiin puomityöskentelyllä, joka ei vaatinut Tinkalta sen suurempia ponnistuksia. Keijo ei myöskään ollut kovin topakka antamaan palautetta, ja niinpä Lyyti ja Tinka hölköttelivät omia menojaan. Ihan hyvin se kuitenkin sujui: Lyyti nautti suunnattomasti sievän ja hyvätapaisen tamman pehmeistä askelista, ja se vaikutti tyytyväiseltä ratsastajaansa.

Lyyti oikein yllättyi, että Tinka meinasi välillä ihan hyytyä. Hän oli niin tottunut Oiliin (ja muutamaan muuhun Seppeleen kuumakalleen), joita sai himmata jatkuvasti. Tinkalla taas ei tuntunut olevan tänään kiirettä, ja Lyyti sai tehdä töitä pitääkseen sen laukan reippaana ja rytmikkäänä. Tinka hyppäsi vähän epävarmasti, mutta Lyyti rohkaisi sitä istunnallaan ja vähän äänelläänkin ja niin tamma lopulta pomppi kavalettien yli ihan pirtsakasti.

Loppuverryttelyissä Lyyti oli ihan myyty – Tinka oli niin miellyttävä (ja Oiliin verrattuna rauhallinen!), että sitä tulisi varmasti mietittyä haikeasti jälkeenpäin.
“Noh, kyllähän tänne aina pääsee tunneille”, Keijo tuumasi jurosti hymyillen. “Tai opiskelemaankin...”

Punaposkiset ratsastajat hoitivat hevosensa takaisin tarhaan ja sanoivat hyvästit Saariston opistolle. Autossa riitti juttua reippaasta päivästä, ja Sartsun ja Lyytin aloitteesta käytin vielä ABCllä syömässä. Nella ja Pyry ehtivät nukahtaa jo kauan ennen Seppelettä, eikä uni ollut kaukana Lyytinkään roikkuvista silmäluomista. Saaristoon olisi lähdettävä toistekin!



Kisakalenteri




Ominaisuuspisteet - tämä hevonen kilpailee porrastetuissa

nopeus
0
kestävyys
0
hyppykapasiteetti
0
rohkeus
0
kuuliaisuus ja luonne
1107.68
tahti ja irtonaisuus
1422.58
tarkkuus ja ketteryys
0
askellajien näyttävyys
0
itsevarmuus
0
energisyys
0
KERJ
0 / -1
WRJ
3 / 10
MEJ
0 / 10
ERJ
3 / 1
KRJ
6 / 5
VVJ
3 / -1
ARJ
3 / 10

Näyttelyt

Pvm Paikka Jaos Luokka Tuomari Sijoitus Palkinto
22.12.2017Virmaveden hevostilaPKK1. Suomenhevoset - ratsutaksuLKVKTK-sert, BIS3
31.08.2017PKKPKK3. Rakenne: suomenhevosetnicaEO-sert
19.08.2017Naavan talliPKK2. SuomenhevostammatViiruLKVKTK-sert, BIS1
28.07.2017SeppelePKK2. SuomenhevostammatnicaLKVKTK-sert, BIS4
04.05.2017Virmaveden hevostilaPKK3. SuomenhevosvarsataksuLKVEO-sert, EM, BIS1
30.04.2017PKKPKK1. Kaikki varsatLynnLKVEO-sert, EM
29.04.2017SeppelePKK1. MaitovarsatTinuvelLKVEO-sert, BIS 2

Sanottua

20.10.2020 SLA, tuomarit:
Rakenne; yht. 12 (3+3+3+3) Luonne: 14 Suku: 20 Kilpailumenestys: 20 Menestys ja muu panostus: 7 Yhteensä 73p. SLA-II

21.12.2019 PKK:n kasvattajapäivät, tuomarit:
Best of the Best - Show-luokka yhdessä Seppeleen Ikiroudan ja Saariston Kasakan kanssa
Virmalan Tintuura: 4,5+5+5
KA YHT.4.25
Palkintoluokka I
Sijoitus luokassa 2
Kunniamaininta: Värilinjaukset
Voi vitsi mitä värisuomalaisia! Kasvateissa näkyy kivasti uudempaa ja vanhempaa sukulinjaa. Hyvärakenteisia, käyttötarkoitukseensa sopivia suomenhevosia! - alaera
Kaunista piirto- ja väritysjälkeä unenomaisen pehmein taustoin. Erityisesti Kasakan kuvan upea väritysjälki sekä Tinktuuran yksinkertaisen valloittava, asennoltaan ja väritykseltään todella onnistunut varsakuva jäivät mieleeni! Suvullisesti mielenkiintoisia, uutta ja vanhaa yhdisteleviä hevosia. - Lissu

17.02.2019 Arvo 3. tilaisuus, tuomarit:
17+19+18+19, ka: 18.25p - Laatu Tamma
-Tarkkaavainen tamma jolla ponimainen pää. Etupainoinen ja pitkä runko. Etujalat hyväasentoiset, takajalat pihdissä. Upeasävyinen ja kaunis toteutus.

16.09.2017 PKK:n 73. Kantakirjaustilaisuus, tuomarit:
18+16 = 68% (I + III) = KTK-II

04.05.2017 Virmaveden hevostila, aksu:
EM: Söpöys

30.04.2017 PKK, Lynn:
EM: Söpöys

20.04.2017 VSR Huhtikuun 2017 suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus, Tuomarit:
Rakenne 7.2, suku 9, käytöskoe 4 + 6.2 = 26.4 SV-II

Palkinnot

laatutammaPKK:kasvattajapäivät 2019 palkintoluokka 1Bis-pokaaliBis-pokaaliBis-pokaaliBis-pokaaliBis-pokaali