ML Love Deluxe
"Tessa"

Rotu:Suomalainen puoliverinenSukupuoli:Tamma
Väri:RuunikonkimoSäkä:180cm
Ikä ja syntymäaika:8v (s.  12.04.2011) Kasvattaja: Mêl Seren
Rekisterinumero:VH11-031-0623, #PKK138Omistaja:Anne (VRL-06858) / Saaristo
Meriitit:PP-MVA, FFOsaaminen:Helppo A, 160cm
TessaTessaTessaTessa

Luonteenpiirteitä

Tessa on siis luonteeltaan kerrassaan valloittava persoona. Tammalla on hyvin harvoin huonoja päivä, mutta kun niitä ilmenee on syytä olla varuillaan. Jättiläismäisen tamman kiukuttelu kun on ennen kaikkea rasittavaa, mutta myös hyvin vaarallista. Yleensä kuitenkin on herttainen ja lempeä elikko, joka nuolee kättä samalla kun sitä rapsuttelee otsasta ja hörisee aina innoissaan talliin tulijoille. Rakastaa olla huomion keskipisteenä ja tulee usein mustasukkaiseksi jos sitä ei huomioida muiden ohessa ollenkaan. Sen karsinan oveen onkin jo muodostunut oma potku-kohta, josta on maalit lähtenyt pois. On myös muita hevosia kohtaan yleisestikin todella kärttyisä tapaus ja johtajan palli tullaan varmasti valtaamaan; ihan vaan jo ehkä kokonsakin puolesta...

Hoitaessa Tessa on kärsivällinen ja seisoo nätisti paikallaan koipeaan lepuuttaen ja alahuuli lerpallaan. Nauttii harjauksesta täysin siemauksin ja välillä hamuaa laiskasti hoitajansa housunlahjetta. Tamma voi oikeastaan harjata kuka vain, sillä se on yhtä rento ja vakaa jokaisen ihmisen seurassa. Talutukseen tarvitaankin sitten jo vähän kokemusta, sillä tamma on varsinkin kesäisin hyvin ahne ja kiikuttaa kyllä varomattoman taluttajaparan tutkimaan pihanurmikon antimia. Saa myös joskus omia hepulikohtauksiaan taluttaessa ja saattaa singota sivulle, kun sitä vähiten odottaa. Varsinkin kissat näyttävät tammasta olevan hurjan kummia ja pelottavia otuksia...

Ratsuna Tessa on kuuliainen ja nöyrä, mutta siitä löytyy vaadittaessa hiukan temperamenttiakin. Omaa hienot ja isot liikkeet, jotka on miellyttävät istua. On myös joskus melko kankea ja vaatii hyvän alkulämmittelyn ennen suorituksen aloitusta.

Koulua Tessa paahtaa helpolla tasolla sen minkä osaa. Sen keskittyminen ei aina tunnu riittävän ihan kaikkeen ja ilman kankia ei ole asiaa mihinkään klassisen kouluratsastuksen kiemuroihin. Osaa kuitenkin pohkeenväistöt, peruutukset ja avo-ja sulkutaivutukset siinä missä muutkin.

Esteillä Tessa on eteenpäin pyrkivä, mutta kuitenkin nöyrä ratsu. Kysyy aina ensin ratsastajaltaan lupaa pidentää askeltaan esteelle, eikä suinpäin rynnistä menemään. Omaa korkean ja loivan hyppytyylin, jonka ansiosta pudottelee harvoin. Saattaa kuitenkin aremman ratsastajan kanssa kieltää erikoisemmilla esteillä tai heittää viime hetkellä ohi. Oikean ratsastajan kanssa on kuitenkin tarkka, nöyrä ja kohtalaisen rohkea estehevosen alku, jolla toivottavasti päästään vielä valloittamaan isojakin ratoja!

Maastossa tamma on pomminvarma, mikäli vaan ratsastaja osaa sitä rohkaista tarpeeksi pelottavissakin tilanteissa. Varmajalkainen huonommassakin maastossa ja osaa rentoutua metsässä. Laukkasuorat ovat Tessan mieleen ja silloin suuri tamma usein rytistelee kärkeen isoilla harppauksillaan. Maastoesteitäkin ollaan kokeiltu ja tamma tuntuu pitävän siitä valtavasti.

© Ros

Suku

i. Kearney's Anakin
fwb, rnpäist, 181cm
PP-MVA, KTK-II, ERJ-I
ii. Kearney - evm
fwb, rn, 183 cm
iii. Autsher Tabil
iie. Lady Matsher
ie. Abbey's Levito - evm
fwb, km, 177 cm
iei. Tyelar Swing
iee. Ohmilious
e. Me Love Yoy Love
fwb, km, 161cm
ei. Yandbridge's Work This - evm
fwb, mkm, 160 cm
eii. Workaholic xx
eie. Beauty Package FIN
ee. KL Love Reaction - evm
fwb, km, 164 cm
eei. Swinging Treasure
eee. Chemical Reaction

Sukuselvitys

Tessan isä on komea ruunikonpäistärikkö ori Kearney's Anakin. Ori on myös sukunsa tavoin suurikokoinen ja on venynyt huikeaan 184cm mittaan. Herra on näyttänyt kyntensä upeasti rataesteillä aina 160cm tasolla asti. Myös nuorehkon orin näyttelytuloksia odotellaan ja mahdollisesti myös arvonimeä ja kantakirjausta. Lupaava ori on kahminut esteillä kuitenkin jo sen verran tuloksia, että sen tiedetään pääsevän vielä pitkälle!

Isänisä Kearney on upea ruunikko ori, joka näyttää periyttävän massiivista kokoaan ahkerasti myös jälkipolville. Kokoonsa nähden harvinaisen sopusuhtaisen rakenteen omaava ori on kantakirjattu huimalla ykköspalkinnolla ja se on saanyt myös arvonimen. Orin jälkeläiset tuntuvat olevan kuumaa kamaa kasvattimarkkinoilla, mutta omistaja haluaa jakaa oriin siementä maltillisesti vain parhaimmille tammoille. Kearney on kilpaillut rataesteillä upealla menestyksellä jopa 160cm luokissa asti. Irtona ori ponkaisee lähes pariin metriin ja sen hyppykapasiteetti on aivan omaa luokkaansa. Onneksi ori näyttää periyttäneen hurjan kokonsa lisäksi jälkipolvilleen myös hienoa hyppytyyliään.

Isänisänisä Autsher Tabil on nyt jo edemennyt sukunsa mukaan suuri ja massiivinen ori, joka kilpaili aikanaan rataesteillä huipputuloksin. Ruunikonpäistärikkö ori on kiertänyt ratoja niin kotimaassaa, kuin naapurimaissakin ja sen nimi on tuttu monelle pohjoismaalaiselle. Ori on kilpaillut aina 160cm luokissa asti ja sillä koitettu myös kenttää. Ori ei kuitenkaan pysynyt nahoissaan kouluradalla, vaan se pisti koko kehän yhdeksi sirkukseksi lähes joka kerta. Näyttelykehissäkin se lähinnä riehui muille, mutta onnistui silti saamaan ajallaan itselleen KTK-II palkinnon.

Isänisänemä oli 176cm venähtänyt tamma Lady Matsher. Ruunikko kaunotar tunnettiin aikanaan erikoisesta hyppytyylistään ja lapiomaisen suurista kavioistaan. Tamma kiersi ratoja 150-160cm luokissa kohtalaisella menestyksellä. Sen kilpaura kuitenkin päättyi kymmenvuotiaana loukkaantumiseen ja se pääsi siitoskäyttöön. Tamma ei kuitenkaan koskaan tullut kuntoon, vaan se jouduttiin lopettamaan viidentoista vuoden iässä. Tamma kerkesi kuitenkin saamaan viisi jälkeläistä ja se kantakirjattiinkin III-palkinnolla ennen pois menoaan.

Isänemä Abbey's Levito on myös tammaksi hyvin massiivisen kokoinen kimo tamma, joka tunnetaa räiskyvästä temperamentistaan radalla, mutta nallekarhumaisen hellästä luonteestaan radan ulkopuolella. Tamma omaa upean ja melko persoonallisen hyppytyylin ja varoo tarkoin koipiaan ylityksissä. Tamman ei myöskään ole nähty melkein koskaan kieltävän, vaan sen rohkea luonne ja kokoonsa nähden huima ketteryys siivittävät sen hienoihin tuloksiin. 160cm luokka tuntuu olevan tammalle lastenleikkiä ja se kantaakin selässään usein huippuratsastajaa. Tamma on kantakirjattu toisella palkinnolla ja sillä on jo pari jälkeläisiä.

Isänemänisä on upea kimo ori Tyelar Swing. Jalorakenteinen sydäntenmurskaaja on kilpaillut aikanaan esteillä kansallisella tasolla ja käynyt varmasti enemmän taistoja palkintopalleista ulkomailla, kuin kotimaassaan. Orin selässä on kieränyt ratoja monta huippunimeä ja helpon luonteensa vuoksi Tyelas Swing onkin menestynyt vaihtuvista ratsastajista huolimatta upeasti 160cm tasolla. Ori on kantakirjattu KTK-I palkinnolla ja se on myös hienon rakenteensa vuoksi kahminut näyttelyistä pelkkiä sijoituksia.

Isänemänemä kaunis täysiverinen tamma Ohmilious, jonka suvusta löytyy niin laukkaajia, kuin hyppääjiäkin. Tamma itse on kunnostautunut kenttäratsuna ja se on rohkeutensa, nopeutensa ja kestävyytensä ansiosta menestynyt lajissaan hienosti. Koulukonkaria tammasta tuskin koskaan tulee, mutta sen hermot kestävät kyllä kenttäkisojen kouluosuuden siedettävästi. Hyppytyylistä tamma ei voi rokottaa, sillä se tuntuu liitelevän kevyesti kuin höyhen niin esteiden, kuin tarhan aitojenkin ylitse. Tamma on kantakirjattu II-palkinnolla ja eläkepäiviään odottelevalta tammalta odotetaan vielä muutamia jälkeläisiäkin.

Tessan emä on todella kaunis ja sirorakenteinen tamma Me Love You Love. Kimo kaunotar on näyttänyt kyntensä monipuolisesti niin esteillä, koulussa, kuin kenttäratsastuksenkin parissa. Tamma on kuitenkin painottunut tällä hetkellä esteille ja kenttään, vaikka se omaakin upeat liikkeet ja kapasiteettia myös kouluradoille. Ominaisuuksiaan tamma pääsee toki esittelemään kenttäratsastuksen monipuolisessa maailmassakin! Näyttelyihin ei tamma ole vielä kerinnyt, mutta saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Emänisä Yandbridge's Work This, mustankimo suomalainen puoliveriori Keski-Suomesta. Se on ensinnäkin palkittu upeasta, rotumääritelmän mukaisesta rakenteestaan ensimmäisellä kantakirjapalkinnolla, mikä käytännössä onkin tarkoittanut sitä, että herra on erittäin kysytty siitosori, ja sillä on upeita jälkeläisiä ympäri Eurooppaa. Work This on myös osoittanut kapasiteettinsa kouluradoilla, joissa se on kerännyt mainetta intermediaire -tasolla, mutta muutamia sijoituksia ja voittoja on jopa GP-luokista. Orin on todettu erinomainen periyttäjä paitsi rakenteellisesti, myös luonteeltaan ja kilpahevosen ominaisuuksiltaan. Valtaosa sen jälkeläisistä kilpailee kouluratsastuksessa vähintäänkin vaativalla tasolla, parhaimmat GP-luokissa.

Emänisänisä Workaholic xx on upealuonteinen ori, joka on Englannissa syntynyt ja nuorena Suomeen tuotu kimo pienikokoinen täysiveriori. Ori kasvoi laukkatallilla ja osallistuikin muutamaan lähtöön, mutta juurikin luonteensa vuoksi se sai lähtöpakit laukkaradoilta ja päätyi Suomeen aluksi estehevoseksi. Kapasiteetti ei suurempiin luokkiin riittänyt, ja tehtiin uranvaihdos kouluratsastukseen, jossa Workaholic saikin loistaa kirkkaana tähtenä. Taitojen lisäksi prosentteja ovat lisänneet upeat ja näyttävät liikkeet. Jälkeläisiä herralla on yllättävän vähän siihen nähden, että se on niittänyt menestystä myös ulkomaisilla kilpakentillä.

Emänisänemä Beauty Package FIN on siro tamma, joka nuoresta lähtien on kolunnut kouluratoja vaihtelevalla menestyksellä. Sillä on toisinaan huonoja kausia, jolloin edes vaativalta tasolta ei hyviä sijoituksia heru, mutta useimmiten tamma pärjää hyvin intermediate -tasolla asti. Beauty Package on kilpaillut koulun lisäksi myös esteitä, kuitenkin korkeintaan metrin radoilla. Tamma on periyttänyt muutamille jälkeläisilleen paitsi hyvää luonnetta, myös siroa ja kevyttä rakennetta.

Emänemä KL Love Reaction on kiertänyt sekä este- että koulukenttiä, eikä sen nimi ole jäänyt tuntemattomaksi kenellekään. Tamma syntyi Suomessa, mutta vietti nuoruutensa Saksassa, jossa se hyppäsi parhaimmillaan 150cm ratoja. Kotimaahansa palattuaan se on kilpaillut 130-140cm radoilla, sijoittuen lähes joka kilpailuissa. Vanhemmalla iällä Love Reactionin kanssa keskityttiin enemmän kouluratsastukseen. Tammalla on pari sijoitusta intermediaire -luokista, mutta suurin osa vaativilta tasoilta. Se on kiertänyt myös näyttelyitä, mutta sitä ei ole, ainakaan vielä, kantakirjattu. Se on kuitenkin monesti näyttelyissä palkittu, onhan tammalla ensiluokkainen suomalaisen puoliverisen rakenne. Jälkeläisiä Love Reactionilla on vain pari, mutta on huhuja, että tamma siiryisi kohtapuoliin täysin siitoskäyttöön.

Emänemänisä Swinging Treasure on hieman vaatimattomammin menestystä kerännyt ruunikonkimo ori. Se on kilpaillut paljon kouluratsastuksessa, kuitenkin vain helpoissa ja vaativissa luokissa. Orin taidot riittäisivät varmasti enempäänkin, mutta valitettavasti sillä on melko mitään-sanomattomat liikkeet. Ori on silti tunnettu fwb-jalostuksessa, onhan se kantakirjattu toiselle palkinnolle. Treasure on astunut paljon myös ruotsalaistammoja ja sillä on muutamia jälkeläisiä Saksassa ja Italiassa asti.

Emänemänemä Chemical Reaction on suvun esteratojen kuningatar, joka tunnetaan myös nimellä 'lentävä suomalainen'. Se on parhaimmillaan ylittänyt Saksassa 160cm ratoja, eivätkä puomit siltikään ole turhaan kolisseet. Tamman tiedettiin jo nuorena olevan kapasiteitikas, mutta mitään noin suurta ei siltä silti odotettu, olihan se itsekin aikuisiällä vain 160cm korkuinen. Se kuitenkin leiskautti itsensä korkuisten esteiden yli huoletta. Yhtälailla Chemical Reactionin jälkeläiset ovat olleet loistavia hyppääjiä.

© Ros, nica, gems

© Ros, nica, gems

Jälkeläiset

s. 2018 Luxury Sabre, i. Xcalber
s. 2013 R's Afterglow, i. ML Hustler

Kisakalenteri