Kaarnan Salaliitto
"Lalli"

✟ Kuollut ✟

Rotu:SuomenhevonenSukupuoli:Ori
Väri:VoikkoSäkä:146cm
Ikä ja syntymäaika:23v (s.  31.01.2018) Kasvattaja: Kaarnan Suomenhevoset
Rekisterinumero:VH18-018-1035, #PKK2739Omistaja:Anne (VRL-06858) / Saaristo
Meriitit:VIP MVA Fn, KTK-II, SLA-II, Laatu OriOsaaminen:Vaativa B, 90cm, vaikea valjakko
LalliLalli

Luonteenpiirteitä

Lalli on energinen ja elämäniloa puhkuva pikku suokki. Ori ei millään malttaisi koskaan pysyä paikoillaan vaan aina täytyy olla menossa, tämänpä takia laskuissa on menty jo ajat sitten sekaisin, että kuinka monta kertaa tämä pieni riiviö on murtautunut ulos tarhastaan. Ori ei selviä tarhassa tai laitumella ilman kaveria, joten on huolehdittava aina Lalli samaan aikaan kavereiden kanssa sisälle, ellei tahdo katkenneita sähkölankoja pitkin tallipihaa.

Maastakäsiteltäessä Lalli on oikea painajainen, vaikkei ori pahaa tarkoitakkaan. Kaikki sangot, kipot ja kupit ovat pitkin lattiaa kun oria yrittää hoitaa ja jalat käyvät kuin laukkahevosella. Suitset ovat kauhea asia Lallin mielestä ja ori tekee kaikkensa välttääkseen nuo inhottavuudet. Taluttaessa Lalli syöksyy pää viidentenä jalkana eteenpäin ja koikkelehtii ympäriinsä.

Ratsastaessa täytyisi Lallin mielestä painella menemään niin kovaa kuin jaloista vain pääsee eikä jäädä tekemään mitään tylsiä pohkeenväistöjä tai etuosakäännöksiä. Esteratsastuksesta ori silminnähden nauttii, vaikkakin tuo laji vaatii paljon ratsastajalta Lallin selässä, sillä orissa on aikamoinen pidätteleminen ja osa avuista kaikuvat kuuroille korville.

Lastauksesta ori ei pidä laisinkaan, mutta kauraämpärillä orin saa ihmeellisesti lastattua. Ulos tulo on yhtä ryminää ja räminää orin pyrkiessä pääsemään mahdollisimman nopeasti ulos tuosta vankilasta. Kisapaikoilla on energinen ja hirnahtelee vähän väliä ohikulkijoille. Ori käyttää tilaisuuden hyväkseen ja on kova esittelemään itseään tammoille. Kisasuorituksen eteen on tehtävä töitä, sillä paljon mieluumminhan Lalli tanssahtelisi radan ulkopuolella.

© Ira

Suku

i. Liljan Satuprinssi
trtkm, 148cm
KTK-III, ERJ-II, KRJ-II, SLA-I
ii. Lumiprinssi
trtkm, 148cm
KTK-III, KRJ-III, SLA-II, YLA3
iii. Ukkosmyrsky - evm
iie. Lumikukka - evm
ie. Kevät Taika
vrt, 158cm
KTK-II, ERJ-III, KRJ-III, SLA-II, YLA3
VSR jälkeläisluokka C, Champion, VSN Champion
iei. Kuuraparta - evm
iee. Tuulen Taika - evm
e. Kaarnan Sateenkaari
vkko, 148cm
KV-II
ei. Tuhatkauno
vkko, 145cm
KTK-II
eii. Valon Kaiko - evm
eie. Kaunokki - evm
ee. Sipsutus
rnvkko, 160cm
eei. Hallan-Huurre - evm
eee. Somistus - evm

Sukuselvitys

Meriitit ja perustiedot listattuna sukutauluun, paitsi evm.
© Anne, vapaasti kopioitavissa jälkeläisille ja sukulaisille.

i. Liljan Satuprinssi oli pienhevosori parhaimmillaan. Upea kimo ja vantterat piirteet. Se kisasi erinomaisesti Helppo A-tasolla ja vauhdikkaasti ylitti esteetkin. Luonteenpiirteistä ei historia tarkemmin kerro. Ori jätti harmillisesti vain kolme varsaa, vaikka tästä olisi saanut hienoa jalostusmateriaalia vaikka kuinka paljon.

ii. Lumipirinssi oli liljalaisia kantahevosia. Kimo ja rehti hevonen, joka oli todellinen koulusuorittaja. Sillä oli tasaiset liikkeet ja oripoika nautti reissaamisesta ympäri Suomea. Tältä prinssiltä jäi ainakin kuusi varsaa.

iii. Ukkosmyrsky (evm) kilpaili kouluratsastuksessa aina kansalliselle tasolle ja kenttäratsastuksessa aluetasolla. Ori oli luonteeltaan kuuliainen ja yritteliäs, joka oli aina valmis lähtemään työhön kuin työhön. Hyvän ratsastettavuuden ja upeiden liikkeiden, erityisesti näyttävän laukan, lisäksi ori teki metsätöitä ja talvisin rekiajeluja.

iie. Lumikukka (evm) toimi alkujaan tuntiratsuna ratsastuskoulussa. Tummanpunarautias tamma sulatti monen asiakkaan sydämen ja päätyikin viimeinen yksityishevoseksi. Se menestyi upeasti näyttelyissä ja kantakirjattiin KTK-II -palkinnolla. Miellyttäväluonteinen tamma eli rauhallisen elämän ja jätti pienhevoskokoisia jälkeläisiä.

ie. Kevät Taika ei jättänyt mitään epäselväksi niittäen elämäsä aikana mahtavan kasan meriittejä. Se oli luonteeltaan sekoitus vanhempiaan, huippusuorittaja, mutta satunnaisesti omapäinen ja haastava. Hyvin rakentunut runko ja tasapainoiset jalka-asennot, sekä riittävä stamina pitivät Taikan kisauran käynnissä pitkään. Taika jätti neljä jälkeläisetä: yhden tamman ja kolme oria.

iei. Kuuraparta (evm) koki haasteellisen alun kilptaurallaan, se vahingoittui nuorena ja joutui kiertolaiseksi, vaikka potentiaalia löytyikin. Kuuraparta päätyi onneksi osaaviin käsiin ja esteradoilla suorittikin 110-130cm ratoja. Hyvät jälka-asennot omaava ori kantakirjattiin myös KTK-II palkinnolla.

iee. Tuulen Taika (evm) liikkui kuin unelma, ja liikkeissä oli tasapainoa sekä vahvuutta. Tamman luonne oli jokseenkin haasteellinen ja sallikin vain määrätietoiset käsittelijät lähelleen. Hamppuharjainen tamma jätti useita jälkeläisiä, joista Kevät Taika oli sen ensimmäinen.

e. Kaarnan Sateenkari oli kaunis, pienhevoskokoinen voikko. Se kisasi hienosti KRJ- ja ERJ-kisoissa Helppoa A:ta ja 90cm rataa. Piskuinen tamma jättä yhden jälkeläisen ja eli rauhaisan elämän.

ei. Tuhatkauno, upea pieni voikko ori, todellinen herrasmies ja kuuliainen ratsu. Mainio, voimakas rakenne mahdollisti sen kisaaminen, niin ratsuna kuin valjakkopuolellakin. Innokas ja postiivinen luonteeltaan.

eii. Valon Kaiko (evm) oli varma hyppääjä ja toimi kenttäratsuna. Se siitti 26 jälkeläistä loukkaantumisen jälkeen, jonka seurauksena kisaura katkesi jo harmillisen nuorena.

eie. Kaunokki menehtyi harmittavan nuorena auto-onnettumuudessa. Pikkuinen, hyvin ponimainen punarautias oli joka tytön unelmaratsu: rauhallinen, kuuliainen ja toimiva.

ee. Sipsutus oli suurikokoinen tamma, 160cm säältään ja tämä mahdollisti sen pärjäämisen 100cm-esteradoilla. Ruunivoikko jätti neljä hyvärakenteista jälkeläistä. Tarkempaa luonnekuvausta ei ole saatavilla.

eei. Hallan-Huurre (evm) oli valjakkohevonen, joka kilpaili kansallisella tasolla menestyksekkäästi. Sen jälkeläiset menestyivät upeasti kouluratsastuksessa ja valjakkoajossakin. Luonteeltaan näyrä ja yhteistyökykyinen.

eee. Somistus (evm) oli mallikelpoinen siitostamma, joka jätti 12 jälkeläistä. Ystävällinen ja rehti luonne, seka tammamainen yleisilme ovat asiat, josta tämä ihanuus muistetaan.


© Anne

Jälkeläiset

s. 2021 Saariston Salajuoni, e. Helmiahon Rakkauslaulu
s. 2021 Saariston Salamakea, e. Routaruusun Hienosokeri
s. 2019 Saariston Sapattiina, e. Villahaan Riemutar
s. 2019 Saariston Luontoarpa, e. Saariston Arpapeli

Meriitit, arvonimet ja suurkilpailumenestys

2022: VSR Suomenhevosten laatuarvostelu - SLA -II
2022: VSR Suomenhevosten laatuarvostelu - SLA -III
2021: Arvo - Laatu Ori
2021: PKK - Virtuaalinen Piirrosmuotovalio (VIP MVA)
2021: PKK:n Kantakirja - KTK-II
2021: PKK - Finest Foal (FF)

Kisakalenteri




Ominaisuuspisteet - tämä hevonen kilpailee porrastetuissa

nopeus
0
kestävyys
0
hyppykapasiteetti
8.51
rohkeus
8.51
kuuliaisuus ja luonne
2407.31
tahti ja irtonaisuus
1177.14
tarkkuus ja ketteryys
1422.81
askellajien näyttävyys
0
itsevarmuus
0
energisyys
0
KERJ
0 / -1
WRJ
6 / 10
MEJ
4 / -1
ERJ
6 / -1
KRJ
7 / 5
VVJ
8 / 7
ARJ
6 / -1

Näyttelyt

Pvm Paikka Jaos Luokka Tuomari Sijoitus Palkinto
17.12.2021Green MagePKK2. Rakenne: KylmäverisetMarjahillaEO-sert
14.02.2021HallavaPKK1. SuomenhevosoritHallavaLKVKTK-sert, BIS4
13.12.2020SeppelePKK4. Rakenne: SuomenhevosoriitPölhöEO-sert

Sanottua

20.02.2022 SLA Helmikuu 2022, tuomarit:
Rakenne: 14
Luonne: 18
Suku: 23
Kilpailumenestys: 20
Menestys ja muu panostus: 7
Yht: 82 / SLA-II

20.12.2021 SLA Tammikuu 2022, tuomarit:
Rakenne: 13
Luonne: 17
Suku: 23
Kilpailumenestys: 0
Menestys ja muu panostus: 6
Yht: 59 / SLA-III

01.03.2021 PKK:n 104. Kantakirjaustilaisuus, tuomarit:
19.5 + 18 + 19 = 56.5 = 75.3% / KTK-II

28.02.2021 Arvo 13. tilaisuus, tuomarit:
19+18+18+19, ka: 18.5p Laatu Ori
Ryhdikäs ori. Hyvä pienhevostyyppi ja erittäin hyvät leimat. Tasapainoinen kokonaisuus. Pään asento korostaa pään ja kaulan liittymän ahtautta, rodunomainen kaula selkeällä liittymällä runkoon. Hyväluustoiset ja -asentoiset jalat, hyvä kavioaines.

14.02.2021 Hallava, Hallava:
Sopusuhtainen rakenne ja hyvin kulmautuneet jalat. Mainiot rotu- ja sukupuolileimat.

13.12.2020 Seppele, Pölhö:
Sierain alhaalla, laskeutunut turpa. Rungon muodolta ja mittasuhteilta hieno ori.

Palkinnot

laatuori

Varusteet