Saariston Tykki
"Tykki"

✟ Kuollut ✟

Rotu:SuomenhevonenSukupuoli:Ori
Väri:RautiasSäkä:151cm
Ikä ja syntymäaika:6v (s.  16.06.2018) Kasvattaja: Saariston hevosopisto
Rekisterinumero:VH18-018-1298, #PKK2874Omistaja:Anne (VRL-06858) / Saaristo
Meriitit:KTK-IIIOsaaminen:
TykkiTykki

Luonteenpiirteitä

Saariston Tykki, tutummin vain pelkkä Tykki on lempeä ja lehmänhermoinen vesihirmu. Perusluonteeltaan oikein kiltti ja yhteistyöhaluinen, vaikkakin hieman laiskahko herra. Viihtyy niin yksin kuin suuremmassakin porukassa, eikä vierasta uusia ihmisiä tai eläimiä. Seuraa yleensä mieluummin muiden touhuja sivusta kuin lähtisi itse mukaan. Tykki osaa olla myäs huomionkipeä ja tulla tapittamaan suurilla nappisilmillään, tökkiessään varovasti silkin pehmeällä turvallaan.

Maastakäsiteltäessä ei ole moksiskaan ympärillään pyörivistä ihmisistä ja antaa tehdä kaikki mahdolliset toimenpiteet, jopa eläinlääkärin ja kengittäjän vierailut sujuvat moitteetta. Tuonpa takia taitaa tämä suloinen nallekarhu löytyä kengittäjän sekä eläinlääkärin suosikkiasiakkaiden listalta. Suojat, loimet, riimut sekä suitset kuolaimineen sujahtavat orin päälle helposti ilman luimisteluja tai kireitä ilmeitä. Satula- tai lähinnä satulavyö on sitten eri asia. Satulan saa selkään helposti, mutta satulavyötä kiristäessä vastassa on usein luimiva ja pullisteleva Tykki, mutta ei ori muuta tee. Yrittää vain pelotella satulavyön kiristäjän tiehensä luiminnallaan. Orin voi hoitaa ongelmitta vaikka käytävällä irrallaan, sillä siinä se seisoo, kunnes joku käskee liikkeelle. Letkulla pestäessä heittelee päätään riemusta, nauttiessaan tuosta elämän eliksiiristä. Tykki ei kuitenkaan liiku tässäkään tapauksessa senttiäkään jaloillaan, jos ei käske. Taluttaessa kävelee hieman laiskasti, mutta kuitenkin kiltisti ja kuuliaisesti. Välillä voi ori taluttaessa kokeilla onneaan hakeutumalla lähimmälle ruohotupsulle, mutta jämäkällä komennuksella saa orin jälleen liikkeelle ruohotupsunkin äärestä.

Ratsastaessa Tykki on kuuliainen ja yritteliäs. Ori kantaa ratsastajan kuin ratsastajan kuin kukan kämmenellä. Ori parka menee helposti sekaisin moneen ohjeen sarjoista, joten selvät ja rauhalliset ohjeet ovat orille paikallaan. Vauhtia Tykiltä vaatiessaan on uskallettava käeskeä jämäkästi, sillä ilmaiseksi ei Tykki laukkaile menemään. Esteratsastuksesta ei ole ori oikein koskaan syttynyt, vaan esteet vain ylitetään ja sillä sipuli.Kouluratsastus tuntuu olevan ihme kyllä Tykille mieluisampaa puuhaa. Eihän ori toki paljoa minnekkään taivu, mutta tarpeeksi helppo b tasolle. Maastossa ori on hyvinkin toista maata kuin kentällä. Vauhtia tuppaa puskemaan aina vain lisää ja esteetkin ylittyvät tarmokkaasti sekä näyttävästi. Kyllä Tykinkin kanssa onnistuvat ne pelkät rennot jolkottelu reissut maastoon, mutta se vaatii hetken rauhoittelun ja tilanteen tasaamisen. Uittoreissuilla suositellaan istuttamaan Tykin selkään joku kokeneempi ratsastaja, sillä silloin kun mennään veteen niin silloin oikeasti mennään eikä meinata. Tykki suorastaan syöksyy usein veteen ja loikkii ympäriinsä kuin pieni varsa. Siinä onkin sitten homma saada ori pois vedestä. Aika paljon joutuu usuttamaan, ennen kuin ori tohtii rannalle astua ja jättää tuon ihanan liplattavan veden taakseen.

Tykki on oikein mieluinen lastata sillä ori kävelee rauhallisesti sisään ilman temppuiluja ja on hiljainen matkustaja, joka ei pikku töyssyistä välitä. Myöskin ulos tulo onnistuu vaikkakin välillä hieman rymisten. Kisapaikoilla Tykki tutkii korvat hörössä ympäristöään ja välillä saattaa hirnahdella ohikulkijoille, mutta ylimääräistä tanssahtelua ei Tykki harrasta edes kisapaikoilla. Suoritukseen Tykki keskittyy loistavasti vaikka ympärillä olisi millaista härdelliä tahansa.

Suku

i. Virmalan Vääpeli
tprt, 141cm
KTK-II
ii. Seppeleen Soturi
trt, 146cm
PKK-V, PP-MVA
iii. Letkajenkka
trt, 148cm
VIP MVA Fn, KTK-III
iie. Humaus-Tyttö
tprt, 143cm
PP-MVA
ie. Hirttivaaran Kellokukka
vprt, 146cm
iei. M. Waltari
rt, 145cm
SV-I
iee. Kellotar
vrt, 151cm
YLA3, SLA-III, jälk. B
e. Liekin Janella
rtkm, 150cm
ei. Ionin Apilas
rt, 156cm
KTK-III, TYH-II
eii. Raalan Patruuna
hprn, 158cm
eie. Periäisen Santra
m, 157cm
ee. Rinella
rnkm, 149cm
KV-II
eei. Nukkahukan Rasavilli
km, 147,5cm
eee. Rinonella
prt, 152cm

Jälkeläiset

s. 2019 Saariston Korpraali, e. Routaruusun Hienosokeri

Päiväkirjamerkinnät - 2kpl

VRL-02753 23.06.2018:

Kun Tykki oli vielä pieni varsa, tapasin käydä vähän väliä katsomassa sitä. Siinä samalla opin itsekin yhtä ja toista nuoren hevosen koulutuksesta: miten hevonen totutetaan nahkalla päällystettyjen vauvakuolainten avulla suitsiin, miten sen annetaan opetella satulaan, ja miten ratsastajan painoon selässään. Koska olen tuntenut Tykin jo niin pikkuruisena, tuntuu välillä hassulta huomata, miten iso ja aikuinen se jo on. Tänään esimerkiksi pääsin seuraamaan Tykin kouluvalmennusta. Olen ennenkin nähnyt, kuinka Anna ratsastaa sillä, ja katsellessani olen haaveillut, että itsekin pääsisin joskus oikeisiin ratsastuskisoihin. Nyt, kun paikalla oli joku ihan oikea ruotsinkielinen ja tosi ammattitaitoisen oloinen valmentaja, Tykki näytti ihan valmiilta kilpahevoselta! Sillä mentiin kaiken maailman raviharjoituksia, eikä valmentaja ollut missään vaiheessa tyytyväisen näköinen. Minä en nähnyt ratsukossa mitään vikaa, mutta minä en olekaan ammattilainen. Valmennuksen jälkeen Tykki oli hikinen, ja minä olin onnellinen, kun sain Annalta luvan viedä sen pesukarsinaan ja huuhdella sen kokonaan. Tykin peseminen on hauskimpia juttuja tallilla, ellei lasketa niitä kertoja, kun pääsen ratsastamaan hetkeksi.VRL-02753 23.06.2018:

"No mitä Tykki?" kysyin Tykiltä rojauttaessani sen satulan telineeseen odottamaan. Tykki pärskähti vastaukseksi rivakasti. Nostin sen harjasangon karsinan sisäpuolelle ja sidoin Tykin riimunarulla kiinni, jotta se pysyisi varmasti paikallaan. Rapsutin sitä ryntäistä ja tunsin pari paarmanpuremaa. Ai että, kuinka ihanaa oli olla taas tallilla ja nähdä Tykki pitkästä aikaa! Tykkikin tuntui olevan tyytyväinen kesänsä alkupuoliskoon. En ollut huomannut kysyä, oliko se ollut jo laitumella tai pääsisikö se sinne tänä kesänä, mutta ainakin paarmanpuremista päätellen se oli saanut olla runsaasti ulkona vähintään omassa tarhassaan. Sen turpa oli aavistuksen palanut auringossa, joten harjauksen lomassa lisäsin siihen rasvaa, vaikka vanhaakin suojaavaa rasvakerrosta näytti yhä olevan jonkin verran jälkellä. Tykki yritti tietenkin syödä tätä suurta herkkua sormistani, niin kuin hevoset aina, eikä siihen auttanut, vaikka muistutin sille Helosanin kuuluvan ihan muualle kuin pienten hevosten ruuansulatuskanaviin. Tykki oli aika nopeasti harjattu ja satuloitu. Avasin riimun roikkumaan sen kaulalle, jotta saisin sille suitset, mutta Tykki ei olisi tahtonut sinä päivänä kuolaimia. Kiistelimme juuri antaumuksellisesti siitä, laitetaanko Tykille suitset vaiko ei, kun Anna, Tykin omistaja ilmaantui karsinan kaltereiden toiselle puolelle. Silloin suitsin Tykin tosi ripeästi, koska tottakai sen suun sai aukeamaan hammaslomasta määrätietoisesti kutittelemalla. Annoin orin ohjat sen omistajan käteen, jotta he pääsisivät kentälle treenaamaan, ja kiitin, että olin taas saanut tulla katsomaan Tykkiä.Kisakalenteri
Ominaisuuspisteet - tämä hevonen kilpailee porrastetuissa

Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
0.00p. 0.00p. 158.56p. 112.36p. 26.42p.
ERJ KRJ KeRJ VVJ
158.56p. (vt. 0 / max 3)270.92p. (vt. 1 / max 5)0p. (vt. 0 / max 2)184.98p. (vt. 0 / max 6)

Näyttelyt

Pvm Paikka Jaos Luokka Tuomari Sijoitus Palkinto
31.03.2019SeppelePKK6. SuomenhevosoriitSageEO-sert

Sanottua

31.03.2019 Seppele, Sage:
Kaunispäinen ori. Pitkähkö tammamainen runko. Hyvät leimat.

15.10.2018 PKK:n 83. Kantakirjaustilaisuus, tuomarit:
14 +16 = 60% / KTK-III
- Rotuleima ok, skp-leima heikko. Lihaksikas etuosa, loivat lavat. Jalkojen toteutus hutera; etupolvet heikon oloiset, otj huolittelematon ja vtj liittymä runkoon kehno. Hieno, syvä rautiaan sävy.