Kaputsiino
"Kapu"

Rotu:SuomenhevonenSukupuoli:Ori
Väri:RuunikkoSäkä:169cm
Ikä ja syntymäaika:7v (s.  04.06.2019) Kasvattaja: Jenni ja Tuomas Järvinen, Kytäjä (Virtuaali-Suomi) evm
Rekisterinumero:VH20-018-0049, #PKK3440Omistaja:Anne (VRL-06858)
Meriitit:Fn, PKK-V, KTK-IIOsaaminen:Tavoite Vaativa A
Kapu

Luonteenpiirteitä

Myynti-ilmoitus:

Kylläpä oli nuorella Viisveillä työtä, kun se ponnisteli esikoistaan maailmaan. Kaikki sujui onneksi hyvin, ja niin pehmeälle olkipedille tupsahti terve orivarsa. Kaputsiino oli jo syntyessään raamikas, suorastaan hämmästyttävän kookas, eikä se jäänyt kauaksi aikaa makoilemaan ennen kuin kokeili pitkien koipiensa kantavuutta. Kasvattajat Jenni ja Tuomas Järvinen arvioivat koon olevan peruja emän puolelta, jossa isokokoisia työoreja on jo kolmannesta polvesta alkaen.

Hyväluontoinen Kaputsiino on ihmisrakas, mutta pirskahtelee vielä toisinaan nuoruuden energiaa. Oria on käsitelty paljon, eikä sitä ihmetytä liikenne, työkoneet tai edes traileriin lastaus. Kaputsiinon selässä on käyty muutamaan otteeseen ja silloin todettiin, että ori reagoi ratsastajan painoapuihin erittäin herkästi.

Kasvattaja myy Kaputsiinon joko ratsutettavaksi tai jo valmiiksi ratsutettuna uuteen kotiinsa. Tästä työteliäs, hyvällä liikkeellä varustettu suomiori, jolla on annettavaa ostajan mieltymysten mukaan oikeastaan lajiin kuin lajiin. Ostajalta odotetaan ymmärrystä isokokoisen nuoren fysiikan kehittymisestä, joka voi viedä normaalia hieman enemmän aikaa.

© Sage / Tuoja

Suku

i. Presso - evmii. Kaffelatteiii. Presidentti
iie. Tytsy
ie. Hilda-Huldaiei. Topelius
iee. Hujan-Hajan
e. Viisvei - evmei. Huuverieii. Viilunki
eie. Liinuli
ee. Prillaeei. Tupsluikkari
eee. Harvan Vilima

Valmennukset - 2kpl

Eedla S. 27.12.2020:

Saavuin Saarinton hevosopistolle heti joulun jälkeen tapaninpäivänä. Olimme sopineet, että valmentaisin Annea hevosensa Kaputsiinon kanssa. Kapu olikin jo ennestään tuttu koulukisakentiltä ja olin muutamia kertoja nähnyt Annen ja suuren ruunikon suorittamassa kouluratoja. Olin jo valmiiksi suunnitellut tunnin ohjelmaan siirtymisiä sekä laukanvaihtoja sisältäviä tehtäviä. Autosta maaneesiin saapuessani näin Annen ja Kapun juuri lämmittelevän. Seurasin hetken aikaa keskittynyttä parivaljakkoa etäämmältä ennen kuin tervehdin. Vaihdoimme Annen kanssa muutamia sanoja siitä, mitä olisi luvassa ja miten heillä on viime aikoina sujunut, kun Kapu otti pienet välikäynnit ennen kuin pyysin Annea valmistelemaan oria työntekoon.

Aloitimme ratsastamalla kolmikaarista kiemurauraa, jossa tehtiin siirtymiä käynnin ja ravin välillä aina keskilinjan ylitettäessä. Pitkällä sivulla halusin nähdä ratsukolta vuorotellen askeleen pidennystä ja lyhennystä. Tavoitteena oli kaarevilla urilla hyvä taivutus rungosta ja selkeä suoristus suoralla. Lisäksi siirtymistä haluttiin mahdollisimman sulavia ja pehmeitä. Siirtymien jälkeen teimme laukkatehtävänä samaa, mutta siirtymien sijaan teimme keskilinjalta aina laukan vaihdon käynnin kautta. Kapu selvästi innostui laukasta ja etenkin laukan lyhentäminen osoittautui välillä hieman haastavaksi. Laukanvaihdoissa Kapu pyrki kiirehtimään, joten niitä korjattiin joitakin kertoja. Loppujen lopuksi laukassakin oli kauniisti pyöreänä kulkeva, kuuliainen oripoika ja oli hyvä siirtyä loppuraveihin. Vaihdoimme vielä Annen kanssa muutamia kommentteja ennen kuin lähdin jatkamaan matkaa.Veera R 06.01.2021:

Suunnistin tänään valmennusreissulle Saariston hevosopistolle, jossa valmennettavanani olivat Anne ja Kapu. Valmennus pidettiin uuden tallin yhteydessä olevassa maneesissa, joten olimme sopineet tapaavamme opiston uudessa tallissa. Siellä ratsukko olikin lähes valmiina, ratsastaja veti enää kypärän päähänsä, ja suunnistimme maneesin puolelle.

Ratsastaja nousi ratsunsa selkään, sääti jalustimet ja lähti kävelemään alkukäyntejä. Kyselin ratsastajalta hieman ratsukon historiaa ja mitä he toivoivat tämän päivän valmennukselta. Anne kertoi tähtäävänsä hevosen kanssa Vaativa A-luokkiin, mutta tällä hetkellä hevosen taso oli Helppo A-Vaativa B luokkien tasolla. Annen toivomuksena oli treenata tänään HeA-VaB tason juttuja, jotta saataisiin vahvistusta tämänhetkiselle osaamiselle.

Ratsukko sai rauhassa kävellä alkukäynnit ja tämän jälkeen taivutella hieman ravissa. Tämän jälkeen aloitimme käyntitehtävällä, jossa tuli tehdä avo- ja sulkutaivutuksien vaihteluita maneesin pitkällä sivulla. Tehtävän tarkoituksena oli vahvistaa hevosen takaosan käyttöä ja etuosan hallintaa. Kummissakin taivutuksissa Anne sai herätellä pohkeensa käyttöön, ettei hevosen takapää lähtenyt karkaamaan linjaltaan, nyt tukea oli tuomassa toki myös maneesin seinä, kun tehtävää tehtiin uralla.

Seuraavaksi teimme, oletettavasti, hieman mukavampaa tehtävää, eli siirtymisiä. Ratsukon tuli pitkien sivujen alussa vaihtaa vastalaukka käynnin kautta ja vähän ennen pitkän sivun loppua vaihtaa käynnin kautta myötälaukka. Näin pitkät sivut mentiin vastalaukkaa, lyhyet sivut ja kulmat myötälaukkaa. Kapu tuntui innostuvan laukkaamisesta ja tarjosikin terhakkaasti heti käynnistä laukkaa. Ainoastaan laukasta käyntiin siirtymiset meinasivat hieman alkaa venymään. Anne sai kuitenkin hyvin otettua oria kuulolle ja nämäkin siirtymiset alkoivat sujumaan. Muutimmekin tehtävää niin, että jokaisen sivun keskeltä nostettiin myötälaukka käyntiperuutuksen jälkeen. Todella täsmällisiä siirtymisiä!

Loppuun otimme vielä lisää avo- ja sulkutaivutuksia, mutta ravissa. Pidimme tämän harjoituksen lyhyenä ja ori sai paljon taputuksia onnistuneista taivutuksista. Kapulla on selkeästi paljon potentiaalia edetä Vaativa A-luokkiin. Tämän tehtävän jälkeen ratsukko meni kevyttä ravia ympäri maneesia palauttelevasti, ennen kuin siirtyi käyntiin. Anne tuli hevosen selästä alas taluttelemaan loppukäynnit ja Kapu sai fleeceloimen selkäänsä, hiottuaan jonkin verran valmennuksesta. Kävimme yhdessä läpi valmennuksessa onnistuneita hetkiä ja mietimme miten parantaa asioita, jotka ratsukolle tuntuivat vaikeilta.Kisakalenteri
Ominaisuuspisteet - tämä hevonen kilpailee porrastetuissa

Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
0.00p. 0.00p. 781.47p. 888.65p. 151.56p.
ERJ KRJ KeRJ VVJ
781.47p. (vt. 2 / max -1)1670.12p. (vt. 4 / max 6)0p. (vt. 0 / max -1)933.03p. (vt. 2 / max 4)

Näyttelyt

Pvm Paikka Jaos Luokka Tuomari Sijoitus Palkinto
30.08.2020SeppelePKK4. SuomenhevosoriitaksuLKVKTK-sert, BIS5
19.08.2020SumulahtiPKK4. Rakenne: käsinpiirretyt hevosetLissuEO-sert, EM
21.06.2020ZenPKK3. Kylmäveriset oritPölhöEO-sert, EM
15.05.2020Hiekka-Ahon HevostalliPKK3. HevosoriitOdelieEO-sert
15.03.2020EncorePKK5. Suomenhevosorit aksuEO-sert
15.02.2020De Civitate DeorumPKK1. KylmäverioritLynnEO-sert, EM

Meriitit, arvonimet ja suurkilpailumenestys

2020: PKK - PKK Valio (PKK-V)
2020: PKK - Finest (Fn)

Sanottua

01.11.2020 PKK:n 102. Kantakirjaustilaisuus, tuomarit:
17 + 18 + 15,5 = 50,5 (67%) / KTK-II
- Työhevostyyppinen. Vahva takaosa, hyvänmallinen runko. Pienet silmät ja korvat, ehkä jopa aavistuksen verran turhan paksu kaulan ja pään liittymä. Vahva, tasapainoisesti kehittynyt niska. Käyrät kintereet ja etujalat sapelissa.

15.02.2020 De Civitate Deorum, Lynn:
EM: tekniikka. Varmaotteista, kaunista puuväritekniikkaa. Rodunomainen roteva kokonaisuus. Käyttötarkoitusta ajatellen voisi olla enemmän ylämäkeen rakentunut ja väljempi niskanseutu, lapa pysty kouluratsulle. Etujalat voimakkaasti takanojoiset, takajalkojen asennot paremmat. Takaa hieman korkea, mutta takaosassa hyvät mittasuhteet.

Varusteet