K.R. Tuhkimo-Kiri
"Töhis"

Rotu:SuomenhevonenSukupuoli:Ori
Väri:MustaSäkä:173cm
Ikä ja syntymäaika:11v (s.  05.05.2013) Kasvattaja: Rantaniemelän Kiri (KIRI3600)
Rekisterinumero:VH13-018-0623, #PKK965Omistaja:Anne (VRL-06858) / Saaristo
Meriitit:Fn, PKK-V, PP-MVA, KTK-III, SLA-II, SV-II, YLA-IIIOsaaminen:Ravit
Tohis - varsaTohis Tohis

Luonteenpiirteitä

Töhis on määrätietoinen ja energinen pakkaus, joka ei ihan jokaisen käteen sitten sovikkaan. Jarrut herralta on usein pahasti hukassa, mutta karismaa ja charmia tästä herrasta löytyy - ja paljon. Kyllä siitä vielä oikea naistenmies kasvaa ja kehittyy! Yleisesti Töhiksen kanssa tulee kyllä toimeen. Kokeneempiin käsiin tämä isäänsä ja emäänsä paljolti suurempi otus silti on aina laitettava, ihan kaikkien turvallisuuden vuoksi. Herran ei missään nimessä saa antaa kontrolloida tai dominoida, koska sillä sekunnilla katastrofi on täydellinen. Komentaa saa välillä kovastikin, mutta kyllä lopulta uskoo, ja on herra ihmiselle nöyrä ja lojaali - vaikkei aina siltä tuntuisikaan. Huomionkipeä kaveri lopulta kovan ja jääräpisen kuoren alla onkin ja kyllähän Töhis tekee kaikkensa huomiota, hellyyttä ja rapsutuksia saadakseen.

Kaveriksi ja kumppaniksi tämän kanssa pääsee ajan kanssa ja onkin erittäin ihastuttava tapaus, kun oppii ettei kaikkia niin vaan pompotellakaan. Töhis on laumasielu ja ei oikein viihdy yksin, vaikka pomottava luonne kavereita karkottaakin. Siksi ori tarhaakin isänsä Unettoman kanssa, pysyy arvojärjestys kohdillaan eikä tule sanomista kun pappa pistää nulikkansa aisoihin ja kurin paikalleen.

Raviuraa katsastellessa herra on osoittanut todellista potentiaalia ja aivan upeaa lennokasta ja hyvin matkaa voittavaa askellusta, vaikkakin: ilmaiseksi ei mitään saa. Ihan ketä vain ei siis ohjien päähän voi kuitenkaan pistää, mutta kun oikea ohjastaja päättäväisyydellä, määrätietoisuudella ja pitkillä hermoilla löytyy, on herra tyytyväinen ja mahdollisuuksia täynnä. Raviratsastuksen alkeitakin Töhikselle ollaan pikkuhiljaa alettu opastaa. Kovasuinen jättiläinen on kuitenkin varsin arvaamaton ja säikky ilman kärryjään. Turvallisessa paikassa kotona ja rauhassa opetellessa on näyttäviä suorituksia kuitenkin tehty - pitkä ja veneyvä askel on miellyttävä ratsastajalle ja vauhtiin päästessään herra oikein innostuu! ..Välillä sitten innostuksissaan on ruvennut joko pukittelemaan tai rikkonut laukalle, mutta eikös se niin mene, ettei työ tekemällä lopu ja hiljaa hyvä tulee. Näyttelykehissä Töhiksellä on taito hallussa ja esiintyminen sujuu moitteettomasti. Koreana kävelevä herra kyllä pöäisee ja pörrää, muttei lähde tammojen perään tai punkaa muutenkaan. Ja kun aika koittaa Töhis seisoo kiltisti ja ylväänä paikallaa - välillä voisi jopa kuvitella sen tietävän että nyt kuuluu esiintyä ja näyttää hienolta!

Eipä Töhiksen kanssa muitakaan ongelmia taida olla... Ei juuri ole väliä onko koppi vai auto, kun siististi mennään sisälle kuitenkin. Kengittäjän kanssa ei ole suurempia ongelmia ja jalka pysyy niin kauan ylhäällä kun vaaditaan. Eläinlääkärin kanssa tuttavuutta tekee myös mielellään, eikä pistämiset ja lääkitsemiset ole ongelmia. Varsin siis seurallinen pakkaus, joka ei vain aina ihan osaa olla kokoisensa hevonen.

©Rähinä

Suku

i. Uneton
m, 160,5cm
1.20,5, vs. yli 200000v€
Fn, PKK-V, PP-MVA, SLA- II, YLA-III, KTK-III, VRER-Tähtijuoksija
ii. Olpi - evmiii. Jätkä - evm
iie. Lumituiskun Paju - evm
ie. Rositan Tähti - evmiei. Aroha
iee. Kelokosken Humu
e. Pajun Tuhkimo
vprt, 142cm
ei. Tähti VIntiö eii. Jokeri
eie. Pompun Emmi
ee. Anelma Virkeeei. Hippa
eee. Vilman Lumituisku

Sukuselvitys

i. Uneton on todellinen suomalainen; 160.5cm korkea, musta herra on juoksija isolla J:llä. Kovasuinen ja tahdonvoimaa omaava, kilpavietin viemä ori. Ei Uneton ilkeä ole, mutta orimaiset piirteet ja jykevä lihasvoima saattavat vahingossa saada ihmiselle nöyrimmänkin otuksen välillä kokeilemaan rajojaan. Raviuraa tekevä herra on myös kehiä kiertänyt, ja tällähetkellä Fn, PP-MVA ja arvonimillä palkittu! Onhan herra myös SLA-II ja YLA-III palkittu.


ii. Olpi oli 162cm korkea hopeanmusta juoksijasukuinen Gotthartin kasvatti. Linjauksestaan poikkeavasti orilla kuitenkin kilpailtiin tuloksekkaasti esteratsastuksen parissa, että satunnaisesti kentässä. Hienosukuinen herra ei kuitenkaan koskaan päässyt kehiin ja jäi siksi paitsi muodollisista meriiteistä. Ori lopetettiin radoilla tapahtuneen jalkavamman vuoksi jo 6 vuoden iässä, eikä sen vuoksi kerennyt jättää jälkeensä kuin kolme jälkeläistä


ie. Rositan Tähti oli lumoavan kaunis ratsulinjainen musta suomenhevostamma. Vain 149cm korkea yksityisessä harrastekäytössä ollut tamma myytiin eläkepäivilleen siitoskäyttöön värikasvattaja Ingeman Gotthartille. Tamma jätti jälkeensä 7 hyväntahtoista ja persoonallista varsaa. Värikasvattajan unelma-tamma sai 2 rautisasta, 3 mustaa, 1 hopeanmustan, sekä 1 mustan sabinon.


iii. Aroha oli hieno tuuheaharjainen juoksijaunelma. Omistajansa silmäterä rikkoi ennätyksiä juoksu juoksun perään, ja menesetyi mahtavasti. Menestyksekäs ori oli haluttu hevonen jalostuspuolella, mutta laatua vaalien ori jätti jälkeensä vain kymmenkunta varsaa, joista viimeisimpiin kuului Olpi. Ori kantakirjattiin toisella palkinnolla ja muotovalio -maininnankin herra haali.


iie. Kelokosken Humu oli pienikokoinen, mutta upea tamma oli luonteeltaan sisukas ja voitontahtoinen juoksijalupaus. Vasta vanhalla iällä radoilta jäänyt tamma periytti voitokkuuttaan ja tahdonvoimaansa jokaisella jälkeensä jättämälleen varsalle, joista lähes jokainen juoksi huippu-ennätyksiä jo nuorella iällä.


iei. Tähti Vintiö oli 165cm korkea isolla läsillä varustettu musta suomenhevosori. Ikänsä juoksijanvirkaa toimittanut mesestyskekäs ori kuoli vanhoilla päivillään tuntemattomasta syystä. Siitosorina aikansa toiminut herra jätti jälkeensä paljon menestysekkäitä juoksijoita, sekä satunnaisia ratsuja, ja joitan hevosia yksityiseen harraste- käyttöön.


iee. Anelma Virke oli 148cm korkea pienhevoslinjan edustaja. Rauhallista elämää elänyt pieni tamma oli siittolan omistajan tyttären oma harrastehevonen. Tammalla tehtiin vasta vanhemmalla iällä kaksi varsaa joista toisen synnytykseen kummatkin kuolivat. Tammalla kilpailtiin satunnaisesti kansallisella tasolla vaihtelevalla menestyksellä.


e. Pajun Tuhkimo oli jo elämää nähnyt vaaleanrautias ja 142cm korkea suomenpienhevostamma. Hyväntahtoine ja helppo neiti on omanarvonsa tunteva ja määrätietoinen - osin myös kovakalloinen, luotettava kumppani. Esteratsastuksen saralla omiaan oleva tamma on varma ratsu jokaiselle rauhalliselle ja pitkäjänteiselle. Nykyisellään tamma onkin lähinnä luottoratsuna, vaikka kilpamenestystä tammalta takaa jo löytyy.


ei. Jätkä oli veikeä läsipäinen, isäänsä tullut voikko, joka hyppäsi keveästi 120cm, ja kouluratsastuksessa oli tasolla HeB. Jätkä oli erittäin ystävällinen ja kepposteleva ori, kunnes kuoli 16-vuotiaana tapaturmassa maastossa. 


ee. Lumituiskun Paju oli kuin ilmetty tyttärensä. Se oli rauhallinen ja sympaattinen ratsu, jolla hypättiin kisoissa 100cm ja kotikentillä 110cm. Koulukiemurat eivät olleet Pajun vahvuuksia ja tuo saavutti vain HeC. Tamma oli suosittu kotitallillaan, mutta tuo myytiin vuonna 2009 Ruotsiin esteratsuksi. 


eii. Jokeri oli voikko kuten suurin osa jälkeläisistään, joita tuo jätti maailmaan tusinan. Ori oli painotukseltaan esteratsu, ja suurikokoinen ori hyppäsi 120cm kentällä, maastossa 70cm. Kouluratsastustasona oli HeA. Jokeri oli letkeä ja leppoisa hurmuri, joka sairastui valitettavasti pääntautiin vuonna 2000, joka koituikin orille kuolemaksi. 


eie. Pompun Emmi oli arvonsa tunteva hienostoleidi, jonka sukujuuret olivat pitkällä estepainotteisina. Kuitenkaan Emmillä ei ollut hyppypäätä, ja tuo käytti takapäätään erittäin huonosti rakennevian takia. Ennen kuin rakennevika todettiin, Emmillä oli teetetty yksi varsa, joka ei onneksi ollut perinyt emänsä takajalkojen epämuodostumaa. Emmi pysyikin vain tuntihevosena ja lastenratsuna. Emmi saavutti HeA kouluratsastuksen saralla ennen kuin tamma lopetettiin taloudellisista syistä ratsastuskoulun lopettaessa 20-vuotiaana


eei. Hippa oli sukujuuriltaan aito ja alkuperäinen ravuri, ja tuon sukua onkin voittanut muutamia arvostettujakin nimiä, mutta Hippa oli musta lammas ja tuolla ei ollut pätkääkään juoksupäätä. Hippa myytiin yksityistallille, jossa tuo oppi ratsuksi. Ori oli taitava maasto- ja matkaratsu, ja tuolla hypättiin parhaimmillaan 110cm, irtona 120cm, koulua tuo ei pahemmin edes kokeillut, koska oli melko tukevarakenteinen. Vuodet kuluivat, ja orilla teetettiin yksi varsa, Paju. 


eee. Vilman Lumituisku oli kovan luokan esteratsu, ja tuo hyppäsikin 100cm erittäin voitokkaasti pienestä koostaan huolimatta. Tamma oli hieman äksy, ja erittäin arvonsatunteva rouva, joka teki juuri sen minkä halusi sillä hetkellä. Jääräpäinen piensuokki eli menestykkään elämän, ja 10-vuotiaasta eteenpäin tuolla teetettiin muutamia varsoja kuten, Lumituiskun Paju, Vilman Paju, Vilman Pilvenliito ja Vilman Pikkurukka, joista viimeisenä mainittu kuoli varsana. Emän puolen sukuselvitys © Kurobaika! - selvitystä hieman muokattu

© Kurobaika

Jälkeläiset

s. 2019 AR Typykkä, e. Pimatsu Ros
s. 2018 K. Kiri Pekka , e. K. Pimun Aamu
s. 2018 Uudenkuun Touhotar, e. Valheenpaljastaja
s. 2018 K.R. Lumikinjahti, e. K.R. Salarakkaankosto
s. 2017 Snillin Hattara, e. Hahtuva

Kisakalenteri

Meriitit, arvonimet ja suurkilpailumenestys

2018: Liljan Joulutähti 2018 - kolmas
2017: YLA laatuarvostelu || III-palkinto
2016: VSR Suomenhevosten laatuarvostelu 4/16 || II-palkinto
2015: Virtuaalikriterium 2015 Sh - kolmas
2014: PKK - Virtuaalinen Piirrosmuotovalio (VIP MVA)
2014: PKK - PKK Valio (PKK-V)
2014: PKK - Finest (Fn)
2014: KTK, 49. kantakirjatilaisuus PKK || KTK-III
2013: SV, 3v varsojen laatuarvostelu || SV-II
2013: SV, 2v varsojen laatuarvostelu || SV-III